Den nye med Lukas Graham og en julesang – så er du der..

Igår kørte jeg gennem det pulserende Kolding, som rummer Trapholt, Koldinghus, Designskolen og meget andet. Jeg havde en aftale med Halvørådet for Stenderup Halvøen kl. 19.00 i deres forsamlingshus Dannevirke. Ved havnen i Kolding fik jeg indstillet radioen til P3 og jeg nåede lige at høre den nye med Lukas Graham og en af de her julesange som næste er for meget af det gode, før jeg ramte noget rigtig godt. Jeg ramte et stærkt fælleskab, som det pulserende Kolding kun kan misunde.

Lige syd for Kolding ligger Stenderup Halvøen. En halvø omgivet af Kolding Fjord og Lillebælt. Et lokalområde med bakker og skov som danner muligheder for at skabe nogle fede Mountainbikeruter, og du kan selvfølgelig smide kajakken i Lillebælt. På halvøen har man skabt et fællesskab mellem byerne Agtrup, Sdr. Stenderup og Bjert. Et fælleskab er som er faciliteret af halvøkoordinatorerne Bodil Knutz og Margreet Smit.

I går var der Forenings-formandsmøde i fælleskabet, og der blev debateret kommunikation på tværs og snakken går jo hurtig over i mange andre ting, som betyder noget for dem som bor i sådan et lokalområde. Debatten gik på aktivering af de mange frivillige, en fælles platform og selve kommunikationen i fællesskabet. Især var der behov for at strukturere de mange fælleskab i fællesskabet – hvordan samler vi det hele ?

IMG_3180

Et lokalområde med en frivillig lokalavis

Som debatten gik, kom man hurtigt ind på de mange kanaler vi idag bliver bombarderet af. De mange facebookgrupper, som samler de små fællesskaber til orientering og debat. Andre sociale medier og det generelle informationsflow man får, når vi tænder vores internetbrowser.

Debatten samlede sig også om deres stolte Bjert-Stenderup Avis, som er frivillig drevet, den bliver redigeret og sat op af frivillige – dette var også en vigtig kanal, som skulle understøttes. En kanal man er stolte af på Stenderup Halvøen. Du kan læse novemberudgaven her

Drømmene og visionerne var at binde det hele sammen i én fælles platform. Min Landsby skulle være for det store fællesskab – for brugerne på Stenderup Halvøen, som det blev nævnt. Stedet hvor man let kunne søge information, og sende det videre til de andre kanaler.

Stenderup Halvøen har en hjemmesideløsning der binder Min Landsby app sammen med deres hjemmeside. Se den her

“Vi kan jo søge inspiration hos de andre”

Under min fortælling og oplæg af Min Landsby app, var der pludselige en “spejderforkvinde” der sagde: “hmmm…det vil jo sådan set sige, at vi kan snuse lidt til hvordan andre gøre det, rundt i de forskellige landsbyer.. “Denne betragtning gør mig glad – for det har jo hele tiden været vores vision, at skabe et fælleskab der kan binde landsbyer sammen, både på tværs af sognegrænser – men også landsdele. I Min Landsby kan du jo tage på en digital inspirationstur rundt i landet – og se hvordan andre holder julefrokoster eller vælgermøde eller andre landsbyaktiviteter.

Lad os mødes igen – meget snart.

På aftenens møde blev man enige om at mødes meget snart igen og evaluere på aftalerne. Men måske er det ikke kun den de forpligtende aftaler, der giver værdi at mødes om. Måske er det fællesskabet – mødet med andre mennesker der har samme vision – at fremme Stenderup Halvøens liv. Det giver mening at se hinanden i øjnene og trykke hånd og mødes med igen for at diskutere fællesskab.

Jeg glæder mig til at besøge Stenderup Halvøen igen, og jeg glæder mig til at følge dem i Min Landsby og på deres hjemmeside.

Hjemturen vest på gik med en Podcast hvor Morten Albæk, talte om at “skabe mening” når du leder en virksomhed. Med et skævt smil på læben, kunne jeg konstatere at jeg havde svært ved at finde et arbejde der gav mere mening.

Heino – Min Landsby

 

Frivillige former fremtiden

 

Vil du være med?

Min Landsby deltager sammen med Frivilligcenter Lemvig til 3 landsbymøder og her holder jeg oplæg om at skabe udvikling og sammenhængskraft i landsbyerne. Læs artikel fra ugeavisen Se her

– Vi har sagt ja til at være med, fordi vi ved, at aktivt medborgerskab og frivillighed er en meget vigtig faktor i forhold til landsbyudvikling.

Du kan stadig nå at deltage i det sidste møde – det er onsdag d. 29. november kl. 19-21 i Gudum Sognehus, 7620 Lemvig.

– Alle er velkommen og man møder bare op – tilmelding er ikke nødvendig!

Se arrangementet i Min Landsby App – kalenderen

IMG_045CC9553EA4-1T

Se hvem jeg har besøgt!

Jeg har været en tur i Gedser og det kan virkelig anbefales! Danmarks sydligste punkt, vind og salt i luften … det er jo næsten som at være hjemme i Fjaltring. I Gedser har de et fantastisk Idræts og Medborgerhus. Jeg kom før tid, men alligevel kom jeg til en åben dør.   Et fantastisk hus at samles om i landsbyen.  I Guldborgsund Kommune forstår man virkelig at værdsætte sine landsbyer, her bakkes landsbyerne op når det gælder om at samle landsbyer og skabe fælleskab. Det er noget af det Min Landsby App også kan. Alle får en fælles indgang og kan bruge appen som et redskab lokalt, men på samme tid åbne et vindue ind til landsbyen og vise omverdenen, hvad landsbyerne egentlig har at byde på. Guldborgsund Kommune har snart 10 landsbyer med i Min Landsby App. Jeg glæder mig til at følge dem alle. Vil du også følge med? Tilmeld nyhedsbrev

Gedser folk

 

Tak til Kurt, Poul og alle de andre frivillige …

Fantastisk arrangement i Grundfør i dag. Netop nu er vi på vej hjem fra landsbyen Grundfør ved Hinnerup- Århus, som i dag afholdt Landsbytræf – Oplev landsbyen. Stor respekt til alle de frivillige. Imponerende hvad sådan en landsby lige kan stable på benene.

På vej mod bilen talte jeg med Kurt og Poul. De bor i nabolandsbyen Søften. De er frivillige og en af grundende til at dette kan lade sig gøre.

IMG_8707Læs meget mere om vores oplevelse af dagen i Grundfør i vores næste nyhedsbrev som kommer i næste uge  Tilmeld dig her

Det boblede af ideer på Sonnerupgård Gods!

unnamed

Min Landsby deltog i dag i det sidste af to borgermøder om “Levedygtige Landsbyer”. Det foregik på Sonnerupgård gods i Hvalsø. En fantastisk stemning og gode input fra deltagerne, som var ivrige efter at bidrage med gode ideer og kommentarer.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har udpeget 10 medlemmer til det nye udvalg for levedygtige landsbyer, med kompetencer inden for flere områder, bl.a. erhvervsudvikling, fysisk planlægning, foreningsliv og offentlig service. Udvalget som Steffen Damsgaard er en del af, forventes at aflevere sine anbefalinger til erhvervsministeriet i starten af 2018.

Til begge borgermøder deltog en god blanding af landsby interesserede, landsbyfolk kommuner, ildsjæle, iværksættere og virksomheder. Det boblede af ideer og der er virkelig noget at tage med videre til ministeren.

I sidste uge var vi i Egtved, hvor input og kommentarer fra salen handlede meget om transport og samkørsel og i dag i Hvalsø blev der sat fokus på, hvordan man tiltrækker virksomheder til landdistrikterne.

Min Landsby var sammen med fire andre oplægsholdere inviteret til at holde et kort inspirationsoplæg, som havde følgende overskrifter:

Hvordan styrkes den lokalstrategiske kapacitet?

v/ Hanne Tanvig, Københavns Universitet

Samarbejde på tværs af landsbyer

v/ Jørgen Ørgaard, Landsbyklyngen Mols i udvikling

Digitale muligheder for understøttelse af fællesskab

v/ Rikke Skræddergaard, Min Landsby

Hvordan kan vilkårene for erhverv på landet fremmes?

v/ Hanne Risgaard, Skærtoft Mølle

Landbyernes rolle i samfundet
v/ Kaare Dybvad, forfatter og folketingspolitiker

 

I kan læse mere om borgermøderne i vores næste Nyhedsbrev. Her kan du også læse om årets Landsbytræf d 23. september i landsbyen Grundfør i Favrskov Kommune, hvor Min Landsby også deltager. Er du interesseret i at følge med og få vores nyhedsbrev tilsendt  Tilmeld dig her

 

 

MIN LANDSBY SKAL INSPIRERE ERHVERVSMINISTEREN OG MINISTERIETS NYE UDVALG

NYT UDVALG SÆTTER FOKUS PÅ LEVEDYGTIGE LANDSBYER

Erhvervsministeren har lige før sommerferien nedsat et udvalg for levedygtige landsbyer, der skal komme med anbefalinger til, hvordan flere landsbyer kan gøres levedygtige. Udvalget skal dermed være med til at løfte regeringens ambition om at skabe vækst og udvikling i hele Danmark.

Udvalget består udover ministeren af :

  • Bent Jensen, CEO & Ejer, LINAK
  • Dorthe Winther, Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer
  • Ellen Højgaard Jensen, Direktør, Dansk Byplanlaboratorium
  • John Wagner, Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd
  • Laila Kildesgaard, Direktør, KL
  • Steffen Damsgaard, Formand, Landdistrikternes Fællesråd
  • Susanne Hovmand-Simonsen, Godsejer, Knuthenlund Gods
  • Søren Møller, Landsformand, DGI
  • Thorkild Ærø, direktør, prodekan, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet

Dansk Arkitektur Center (DAC) og Landdistrikternes Fællesråd går sammen om et arrangement der skal inspirere udvalget.

Dansk Arkitektur Center og Landdistrikternes Fællesråd sætter fokus på landsbyernes udvikling og inviterer nu til et spændende arrangementet er skal give udvalget gode råd.

Du kan være med, blive inspireret og vær med til at diskutere rammerne for fremtidens landsbyer.

Min Landsby er en del af en række inspirerende oplægsholdere på de 2 dage, skal fortælle om erfaringer og debatere landbyen i dag og i fremtiden.

Læs mere her:

https://minlandsby.dk/portfolio/danmarks-landsbyer-i-dag-og-i-fremtiden/

 

Fra Fjaltring til Fyn – “Landsbyernes Spor”

Landsbyernes spor skal også formidles digital.

 

Projektet “Landsbyernes spor” er et billede på hvordan Min Landsby fællesskabet kan løfte i flok – og skabe ideér sammen. Ideér – der både kan styrke den enkelte landsby – og samtidigt styrke landsbyerne i fællesskab.

I en kommende version i Min Landsby app ønsker landsbyerne at kunne generere klassiske vandre-, løbe og MTB ruter. Der fokuseres også på at lave tema-ruter som f.eks. lokalhistoriske vandreture, cykelruter for børn osv. Ruterne skal kombineres med allerede eksisterende knappenåle i Min Landsby app.

 

Projektet Landsbyernes Spor er tættere på at blive en realitet

Projektet har nu fået støtte af Erhversminiseriets forsøgspulje og nu skal Min Landsby sammen med Tårup på Fyn finde de restenrende midler for at realisere projektet. Tårup er projektholder på forsøget og skal afprøve rutegeneratoren før den implementeres for resten af lokalområderne.

Implementeringen vil blive tilgængelig for alle landsbyer og lokalområder i Min Landsby app, hvorved man på en smart, effektiv og fælles platform formidler landsbyen spor og seværdigheder.

På sigt vil det være oplagt at danne en fra “Landsby til Landsby” cykelrute, vandrerute osv tværs gennem Danmark, med lokale “landsby-rute-loops”, som gør det muligt at trække besøgende ind i landsbyen, for at opleve de lokale historier og besøge landsbyens lokale attraktioner.

Ruteprojektet vil være en synlig manifestation af det tværgående landsbysamarbejde, som er spirende i disse år. Konkret vil det for området omkring Tårup medvirke til, at formidle lokale historier, men det vil også åbne op for at skabe endnu mere sammenhængskraft mellem landsbyerne omkring Tårup og på sigt landsbyer i hele landet.

Nørre Snedes sprudlende fællesskab

I disse dage er Nørre Snede kommet på Min Landsby app efter at have forberedt sig i flere måneder. Et af deres vigtigste tiltag er deres ambassadørkorps som består af “Formand Dennis”, Finn, Louise, Stine, Tinne og Sofus. Lige nu står de på torvet i Nr. Snede og fortæller om deres nye app. Ambassadørkorpset skal være med til at sætte skub i Min Landsby app i Nørre Snede og komme med input til videreudvikling af Min Landsby. Det sprudlende Ambassadørkorps i Nørre Snede består af en blandet flok – unge som ældre, som virkelig har styr på, hvad der sker i Nørre Snede. Den ældste i gruppen er Sofus, som allerede har lavet en brugermanual til de ældre brugere af Min Landsby app. Sofus har givet os lov til at benytte den til andre landsbyer.

Se den yngste Stine og den ældste Sofus præsentere sig selv: