Vestmøn er en del af MINLANDSBY og dette er en af de mange fantastiske historier som bør læses af hele landet … 

Af Joan Thora E. Laurberg

Et tilflytterhus på Møn er ved at udvikle sig til den helt store succes.

Huset blev indviet den 4. maj 2017, og siden har knap 10 familier valgt at bosætte sig på øen efter en periode i tilflytterhuset.

Formålet har helt fra begyndelsen været, at potentielle tilflyttere gratis skal have mulighed for at fornemme, om en hverdag i det naturskønne område på Møn er noget for dem.

Ikke færre end 19 familier har siden indvielsen taget imod øboernes tilbud om et par ugers ophold i huset, hvor kun forbrug betales. Ikke færre end ni familier har købt hus lige i området. Af de ni familier er godt halvdelen børnefamilier.

Det fortæller Jørn Svenstrup, Røddinge, initiativtager til tilflytterhuset og formand for Vestmøns Lokalråd.

HOLD SKOLEN I GANG

En gruppe ildsjæle og en venlig husejer er den væsentlige baggrund for, at det er lykkedes at nå fra tanke til handling.

Idéen spirede for 10 år siden. Den udsprang af, at borgere flyttede væk, og det gav næring til en bekymring for skolens og købmandens fremtid.

– Idéen var at finde et hus, hvor vi kunne invitere folk til at bo gratis i to til tre uger, så de kunne finde ud af, hvor godt der er her på øen. For så ville de garanteret købe et af de ældre, billigere huse og flytte hertil. Hvis det var børnefamilier, så kunne tilflytterhuset være med til at holde skolen i gang, fortæller Jørn Svenstrup.

PENGEMANGEL

Idéen manglede finansiering, og en dag i 2010 blev et hus på hovedgaden, lige ved siden af brugsen i Damme, solgt på tvangsauktion.

– Ingen vidste, hvem der havde købt det. Vi så aldrig nogen ved huset, fortæller Jørn Svenstrup.

Men en dag så han en mand arbejde med en buskrydder inde i haven. Jørn Svenstrup tilføjer:

– Jeg præsenterede mig og spurgte, om han ejede huset. Men det viste sig, at ejeren var en pensionist, som boede i et sommerhusområde på øen.

Huset ligger i Fanefjordgade i Damme, og efter en tur til sommerhusområdet og en snak med husets ejer, fik lokalrådet lov til at benytte huset som tilflytterhus.

ILDSJÆLENE

Jørn Svenstrup samlede en gruppe ildsjæle. Huset blev sat i stand, det blev malet, tapetseret, og på Facebook efterlyste gruppen møbler og øvrigt indbo. En lokal udviklingspulje bevilgede 50.000 kroner til et nyt køkken, til el og andre fundamentale ting.

Senest nyder tilflytterhuset godt af, at nærmeste nabo, brugsen, er blevet renoveret både indvendigt og udvendigt. Det har givet et smukt og hyggeligt torv mellem tilflytterhuset og brugsen.

Antallet af børn i Møn Friskole, er vokset, og der er venteliste, fortæller Jørn Svenstrup.

En tre-årig, skriftlig aftale om, at lokalrådet måtte benytte huset som tilflytterhus, blev indgået.

Den aftale udløber til nytår, men en ny er netop indgået på samme betingelser og foreløbig for et år.

FRA KØBENHAVN TIL MØN

Omtrent 3000 borgere er tilknyttet Vestmøns Lokalråd, og de nye borgere er folk, som kommer fra andre steder end Møn. Flere kommer fra Hovedstadsområdet, fortæller Jørn Svenstrup:

– Der er ingen, som er flyttet fra den øvrige del af Vordingborg Kommune til os her på Møn. Tilflytterne er børnefamilier fra Nørrebro midt i København samt pensionister og efterlønnere fra København, som her kan købe et fantastisk hus med en fantastisk have for 400.000 kroner, efter de har solgt deres dyre lejlighed på Frederiksberg.